F.A.Q.

Om u een inzicht te geven over alles wat er bij ontkalking komt kijken en u uitleg te geven over de werking van een waterontharder hebben wij een aantal zaken voor u op deze pagina uitgelicht.

Uiteraard kunt u contact met ons opnemen indien zaken toch nog onduidelijk zijn.

 

Hard water

Het leidingwater wat uit de kraan komt lijkt zuiver maar bevat een aantal bestanddelen, zoals onder andere kalk. De hoeveelheid kalk verschilt per regio. De hoeveelheid kalk in ons water wordt aangegeven in graden, te weten Duitse graden of een wereldwijde aanduiding PPM wat staat voor “parts per million”.

Hoe hoger het getal hoe meer kalk deeltjes er in het water zitten.

1 Duitse graden hardheid is laag, 10 Duitse graden hardheid is hoog, en het is in sommige streken zelfs vele malen hoger als 10.

Hoe meer kalk, hoe meer aanslag u zult vinden in bijvoorbeeld uw waterkoker, badkamer, keuken of Quooker.

Zacht water

Wanneer de hoeveelheid kalk in het leidingwater zeer laag tot nihil is, noemen we dit zacht water.
Met zacht water heeft u geen last van kalkvlekken / kalkaanslag en rendementsverlies bij het opwarmen van water en alle andere nadelige effecten van hard water. Ook werken schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten beter in combinatie met kalkvrij water. De kalk hoeft niet eerst te worden geneutraliseerd, voor het product zijn werk kan gaan doen, o.a. gebruik van wasverzachter word nagenoeg overbodig..  

Waterontharder

Een waterontharder of misschien beter gezegd, een waterontkalker. Dit is een apparaat dat de in het water aanwezige  calcium - en  magnesiumionen verwijderd, en zo kalkaanslag of ketelsteen voorkomt op alles wat met het water in aanraking komt. Voornamelijk voor uw rendementsketel, wasmachine, waterkoker, douchewanden en alle andere verwarmingselementen in uw huis én uzelf zal een waterontharder verlichting bieden.

Rendements verlies

Wanneer kalk neerslaat op uw leiding en verwarmingselementen kan dit een "koek" gaan vormen. De leidingen worden als het ware van binnen "geïsoleerd" en ook de diameter zal smaller worden. Het kost dus meer energie om het water nog op te warmen. Een voordeel is dat als zacht water door deze leidingen komt, dit voor een groot deel weer zal herstellen. Het verlengt ook de levensduur van de verwarmingsketel, wasmachine, koffiezetapparaat en bijvoorbeeld waterkoker en thermostaatkranen. 

Verzorgend voor uw lichaam

Als gevolg van de aanwezige kalk in hard leidingwater zal uw haar, uw huid en alle wasgoed en vaat "uitdrogen", stug en of dof maken. Wanneer u een waterontharder heeft zult u voelbaar verschil merken, zien en ervaren. U heeft hierdoor ook minder agressieve schoonmaak- en wasmiddel of wasverzachter nodig. Ook het gebruik van conditioner en vochtinbrengende crèmes kan worden beperkt tot een minimum.

Zout verbruik

Kinetico toestellen zijn al meer dan 40 jaar op de markt. Deze water ontharders zijn zeer zuinig met zout en spoelwater. De hoeveelheid zout die u verbruikt is sterk afhankelijk van uw waterverbruik en de plaatselijk hardheid (°dH) van uw water.

Een gemiddeld gezin van 4 personen bij een hardheid van 9-12°dH verbruikt ongeveer 100-150 kg zout per jaar.

Waar blijft de kalk?

De kalk word in de tank vastgehouden door de harsbolletjes. Wanneer de tank helemaal vol is, wordt de kalk van de hars losgespoeld met pekelwater. (De hoeveelheid zout en spoelwater verschilt per model.) Dit water word via de afvoer aan het toestel geloosd op een afvoerpunt. 

Installatie voorbeelden

Installeren waterontharder

Op deze pagina kunt u zich een voorstelling maken hoe het eruit komt te zien wanneer de ontharder is geplaatst, en om te zien welke mogelijkheden u heeft om een waterontharder te plaatsen.

Resthardheid

hard water bijmengen

De resthardheid is de hoeveelheid kalk die overblijft na het ontharden van het water. Dat klinkt waarschijnlijk nogal raar, maar als u uw water té zacht maakt (0 - 1 °dH) zal het minder lekker zijn om te drinken en het word soms afgeraden omdat het oud leidingwerk kan aantasten dat erg vervuild is met ketelsteen. Op bijna al onze toestellen kunt u hard water bijmengen om zo de ideale hardheid te behalen.

Onderhoud

Onze Kinetico waterontharders zijn ontwikkeld om zo lang mogelijk mee te gaan, en gemaakt van slijtvaste materialen. Er zijn zelfs gevallen bekend van toestellen die al +40 jaar in bedrijf zijn. Maar deze toestellen zijn wel altijd goed verzorgd en onderhouden. Wij adviseren u om uw Kinetico toestel ééns per jaar te laten nakijken door een Kinetico specialist.

Garantie

Ook niet onbelangrijk!

Op alle toestellen van Kinetico zit standaard 2 jaar volledige garantie.

Verlengde garantie is mogelijk na product registratie. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Installatie

Installatie waterontharder

Wij werken samen met vele installateurs in het land die bekend zijn met onze producten. Ons advies is: laat een waterontharder altijd plaatsen door een vakman.

Wilt u weten welke dealer er bij u in de buurt zit neem dan contact met ons op.